Naleśniki ze szpinakiem i gorgonzolą zapiekane z sosem pomidorowym

Składniki :
 Naleśniki (porcja ok 8szt.)
  • 2 szklanki mleka  mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • odrobinę wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Jajka rozbić i roztrzepać, dolać mleka i wsypać mąkę i sól. Wszystko mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak wymieszanego ciasta dodać 2 łyżki oleju i zamieszać (nie dodajemy oleju na patelnie). Smażymy lekko (naleśniki powinny być blade) na bardzo rozgrzanej patelni.
Farsz 
  • szpinak mrożony ok 6 kulek
  • opakowanie sera gorgonzola
  • 2 łyżki  masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz Cayenne

 Przygotowanie:

Szpinak wrzucamy na patelnie z masłem i czekamy aż woda odparuje, potem dorzucamy czosnek i chwile smażymy, Na koniec przeprawiamy pieprzem i solą i mieszamy z serem gorgonzola.
Tak przygotowanym farszem smarujemy (dość grubo) nasze naleśniki i zawijamy w rulonik….

Zapiekanie

  • koncentrat pomidorowy
  • ser żółty
  • oregano
Przygotowane :
Nasze naleśniki smarujemy przecierem pomidorowym z wierzchy, sypiemy oregano i trzemy ser żółty. Wszystko zapiekamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym w 220 stopniach ok 10 min.

Smacznego

Ten wpis został opublikowany w kategorii kolacja, obiad, przekąski, syte, tanie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *