Składniki :
Naleśniki (porcja ok 8szt.)
- 2 szklanki mleka mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- odrobinę wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Jajka rozbić i roztrzepać, dolać mleka i wsypać mąkę i sól. Wszystko mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak wymieszanego ciasta dodać 2 łyżki oleju i zamieszać (nie dodajemy oleju na patelnie). Smażymy lekko (naleśniki powinny być blade) na bardzo rozgrzanej patelni.
Farsz
- szpinak mrożony ok 6 kulek
- opakowanie sera gorgonzola
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy na patelnie z masłem i czekamy aż woda odparuje, potem dorzucamy czosnek i chwile smażymy, Na koniec przeprawiamy pieprzem i solą i mieszamy z serem gorgonzola.
Tak przygotowanym farszem smarujemy (dość grubo) nasze naleśniki i zawijamy w rulonik….
Zapiekanie
- koncentrat pomidorowy
- ser żółty
- oregano
Przygotowane :
Nasze naleśniki smarujemy przecierem pomidorowym z wierzchy, sypiemy oregano i trzemy ser żółty. Wszystko zapiekamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym w 220 stopniach ok 10 min.
Smacznego