Brioche – maślana bułeczka

Domowe bułeczki, czy może być coś lepszego? Tak! Domowe, maślane bułeczki.

Szalone Pikle zebrały się w końcu do pieczenia 😀

Zastanawiam się czasem czemu kupujemy wątpliwej jakości pieczywo, często z dyskontów handlowych ?

Wiadomo mało kto w dzisiejszych czasach ma czas na wypiekanie własnego chleba, a tym bardziej bułeczek. Uważam jednak, że czasem warto poświęcić trochę wolnego czasu na własny wypiek.

Brioszka (Brioche) jest to puszysta, maślana bułka śniadaniowa o lekkiej konsystencji (przypomina chałkę)

Brioche, pieczywo to pochodzi z Francji i cechuje się wyjątkową lekkością oraz niesamowitym zapachem, kolorem i jest przepyszna. O dziwo taki wypiek jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy parę składników i trochę cierpliwości 🙂 Najczęściej brioszki podaje się w wersji na słodko jednak świetnie smakuje też w wersji wytrawnej, na przykład podawana z mięsem, warzywami lub owocami morza.

Po raz pierwszy upiekłam brioszki ok. trzy lata temu i od razu się zakochałam w tym maślanym wypieku.

Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale ugniatanie i pieczenie ciasta drożdżowego sprawia mi dużo przyjemności i zmniejsza poziom stresu. Zawsze kiedy mam zły dzień wyciągam mąkę, drożdże i rozgrzewam piekarnik.

Składniki:

  • mąka 500g
  • masło 35g
  • jajka 2 sztuki plus jedno żółtko do posmarowania z wierzchu żeby uzyskać złocisty kolor
  • mleko ok. 250 ml
  • drożdże 20g
  • sol
  • cukier ok. 2 łyżeczek

Przygotowanie:

Po pierwsze, musimy przygotować rozczyn.

Podgrzewamy lekko mleko i dodajemy drożdże, szczyptę cukru i łyżkę mąki. Po dokładnym wymieszaniu składników w misce lub głębszym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy nasz rozczyn na ok.30 min w ciepłe miejcie.

Następnym etap to wyrobienie naszego ciasta.

Mąkę rozbijamy, przesiewamy i dodajemy jajka po czym wlewamy wcześniej przygotowany rozczyn, sól i cukier oraz masło, które powinno być miękkie (nie może być prosto z lodówki).

Całość mieszamy, i wyrabiamy ciasto. Osobiście wyrabiam ciasto drożdżowe ok. 15 min żeby było elastyczne i zostawiam na przynajmniej godzinę (pod przykryciem i w cieple) do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto formujemy w kulki o podobnej (najlepiej takiej samej ) wielkości, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20 – 30 min żeby „dorosły”.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Teraz wystarczy nasze broszki posmarować z wierzchu żółtkiem i wstawić do piekarnika na 25 min.

Oczywiście czas pieczenia zależy od posiadanego pieca ale myślę , że 25 minut jest optymalne.

Brioszki po upieczeniu powinny mieć złoty lub lekko brązowawy kolor z wierzchu i być puszyste w środku.

Propozycja podania:

Są gusta i guściki niektórzy uwielbiają ten rodzaj pieczywa na słodko na przykład z konfiturą albo dżemem.

Jednak moim zdaniem maślane bułeczki świetnie nadają się do podania z wytrawnymi dodatkami, takimi jak :

wołowina, wieprzowina jak również w wersji wegetariańskiej z samymi warzywami.

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, burgery, domowe, homemade, lunch, na imprezę, obiad i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *