Domowe bułeczki, czy może być coś lepszego? Tak! Domowe, maślane bułeczki.
Szalone Pikle zebrały się w końcu do pieczenia 😀
Zastanawiam się czasem czemu kupujemy wątpliwej jakości pieczywo, często z dyskontów handlowych ?
Wiadomo mało kto w dzisiejszych czasach ma czas na wypiekanie własnego chleba, a tym bardziej bułeczek. Uważam jednak, że czasem warto poświęcić trochę wolnego czasu na własny wypiek.
Brioszka (Brioche) jest to puszysta, maślana bułka śniadaniowa o lekkiej konsystencji (przypomina chałkę)
Brioche, pieczywo to pochodzi z Francji i cechuje się wyjątkową lekkością oraz niesamowitym zapachem, kolorem i jest przepyszna. O dziwo taki wypiek jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy parę składników i trochę cierpliwości 🙂 Najczęściej brioszki podaje się w wersji na słodko jednak świetnie smakuje też w wersji wytrawnej, na przykład podawana z mięsem, warzywami lub owocami morza.
Po raz pierwszy upiekłam brioszki ok. trzy lata temu i od razu się zakochałam w tym maślanym wypieku.
Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale ugniatanie i pieczenie ciasta drożdżowego sprawia mi dużo przyjemności i zmniejsza poziom stresu. Zawsze kiedy mam zły dzień wyciągam mąkę, drożdże i rozgrzewam piekarnik.
Składniki:
- mąka 500g
- masło 35g
- jajka 2 sztuki plus jedno żółtko do posmarowania z wierzchu żeby uzyskać złocisty kolor
- mleko ok. 250 ml
- drożdże 20g
- sol
- cukier ok. 2 łyżeczek
Przygotowanie:
Po pierwsze, musimy przygotować rozczyn.
Podgrzewamy lekko mleko i dodajemy drożdże, szczyptę cukru i łyżkę mąki. Po dokładnym wymieszaniu składników w misce lub głębszym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy nasz rozczyn na ok.30 min w ciepłe miejcie.
Następnym etap to wyrobienie naszego ciasta.
Mąkę rozbijamy, przesiewamy i dodajemy jajka po czym wlewamy wcześniej przygotowany rozczyn, sól i cukier oraz masło, które powinno być miękkie (nie może być prosto z lodówki).
Całość mieszamy, i wyrabiamy ciasto. Osobiście wyrabiam ciasto drożdżowe ok. 15 min żeby było elastyczne i zostawiam na przynajmniej godzinę (pod przykryciem i w cieple) do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto formujemy w kulki o podobnej (najlepiej takiej samej ) wielkości, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20 – 30 min żeby „dorosły”.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Teraz wystarczy nasze broszki posmarować z wierzchu żółtkiem i wstawić do piekarnika na 25 min.
Oczywiście czas pieczenia zależy od posiadanego pieca ale myślę , że 25 minut jest optymalne.
Brioszki po upieczeniu powinny mieć złoty lub lekko brązowawy kolor z wierzchu i być puszyste w środku.
Propozycja podania:
Są gusta i guściki niektórzy uwielbiają ten rodzaj pieczywa na słodko na przykład z konfiturą albo dżemem.
Jednak moim zdaniem maślane bułeczki świetnie nadają się do podania z wytrawnymi dodatkami, takimi jak :
wołowina, wieprzowina jak również w wersji wegetariańskiej z samymi warzywami.
Smacznego!