Sos:
- 20 dkg pieczarek
- papryka zielona i czerwona
- cebula (najlepiej karmelizowana)
- 2 ząbki czosnku
- bulion warzywny (ok.1/2 litra)
- liść laurowy
- pieprz, sól, papryka mielona, majeranek
- ziele angielskie
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
Czosnek i podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni, dodać karmelizowaną cebule, osobno usmażyć pieczarki z papryką i dorzucić do reszty. Do całości wlać bulion warzywny i przyprawić. Gotować ok 1/2 godziny, na końcu dodać przecier i trzymać jeszcze ok 10 min.
Placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce (małe oczka). Wodę z ciemniaków odsączyć.
Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, mąkę sól i pieprz.
Masę wlewać łyżką na gorącą patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Ciekawy post 😉
Pozdrawiam
__________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Bardzo się cieszę 🙂