Domowe spaghetti z tuńczykiem.

Spaghetti to typowe danie pochodzenia włoskiego,

w oryginale słowo spaghetti odnosi się do domowo, świeżo zrobionego długiego makaronu, ale w dzisiejszych czasach najczęściej nazwa ta używana jest w odniesieniu do potrawy. Jest to jedno z najpopularniejszych dań na świecie.

Sam makaron jest głównym składnikiem tej potrawy i od jego wykonania zależy smak całego dania. Równie ważny jest sos, który powinien być przygotowany ze świeżych składników.

Tym razem będzie spaghetti z sosem neapolitańskim tuńczykiem, kukurydzą i kaparami 🙂

Składniki:

makaron spaghetti

– sos neapolitański

– tuńczyk (puszka) w oleju

– kukurydza

papryka chilli

– kapary

Przygotowanie:

Makaron należy ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy lub oleju.

Przygotowane sosu to już trudniejsza sprawa, o ile korzystamy z gotowego makaronu (u mnie makaron spaghetti Barilla).

Sos neapolitański przygotowanie :

Sos neapolitański najlepiej jest przygotowywać ze świeżych pomidorów, ale ja idę na skróty,

Sos przygotowuje z pasty z pomidorów pelati z dodatkiem przypraw: czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz

Najpierw podsmażamy cebulkę na patelni (można ją też karmelizować, ale długo to trwa , bo ok 20 min i trzeba cały czas stać i ja mieszać) na złoto, dodajemy czosnek i również podsmażamy.

Do cebuli i czosnku wlewamy nasze pomidory (wcześniej obrane ze skóry o ile ją posiadają). Wrzucamy pokrojoną paprykę chilli.

Nasz sos dusimy ok 15 min aż nastąpi redukcja naszego sosu ( można dorzucić trochę pasty pomidorowej żeby uzyskać bardziej intensywny smak). Dodajemy przyprawy, mieszamy i zostawiamy jeszcze na małym ogniu ok 2-3 min. Pod koniec dodajemy kapary, kukurydzę i odsączonego tuńczyka (osobiście wrzucam zawsze po ugotowaniu sosu).

Makaron odcedzamy i płuczemy zimną wodą (zapobiega to sklejaniu makaronu) i dodajemy sos w ilości według uznania ( ja lubię spaghetti z dużą ilością pomidorów). Całość można posypać parmezanem lub innym twardym serem np. grana padano.

Tak przygotowany makaron jest jedną z moich ulubionych potraw.

Smacznego i zapraszam do komentowania 🙂

Ten wpis został opublikowany w kategorii dla studenta, domowe, gotowane, Jelenia Góra, kolacja, lunch, ryba, ser, syte, tanie i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

17 odpowiedzi na Domowe spaghetti z tuńczykiem.

  1. Arthurnef pisze:

    Spaghetti moje ulubione danie 🙂

  2. erotik izle pisze:

    If you want to use the photo it would also be good to check with the artist beforehand in case it is subject to copyright. Best wishes. Aaren Reggis Sela

  3. bolu escort bayan pisze:

    Nie wiedziałam co jutro podać na obiad, już wiem 🙂

  4. kutahya escort pisze:

    Domowe jedzenie, najlepsze 🙂

  5. elazig escort pisze:

    Kapary i tuńczyk <3

  6. afyon escort bayan pisze:

    Makarony robię przynajmniej raz w tygodniu. Pycha.

  7. cesme escort pisze:

    Kapary dobrze pasują do tuńczyka.

  8. kibris escort pisze:

    Proste i dobre.

  9. okey odaları pisze:

    Pasta dobra na każdą okazje. super!

  10. adana escort pisze:

    Fajny przepis na obiad.

  11. kusadasi escort bayan pisze:

    Makarony! o, tak !

  12. kirikkale escort bayan pisze:

    Spaghetti zawsze na czasie.

  13. bayan escort pisze:

    Szybko i smacznie !

  14. hatay escort pisze:

    Tuńczyk to jest to !

  15. adiyaman escort pisze:

    Miam. Musze zrobić.

  16. afyon escort pisze:

    Uwielbiam makarony:)

  17. amasya escort pisze:

    Pysznie wygląda.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *