Spaghetti to typowe danie pochodzenia włoskiego,
w oryginale słowo spaghetti odnosi się do domowo, świeżo zrobionego długiego makaronu, ale w dzisiejszych czasach najczęściej nazwa ta używana jest w odniesieniu do potrawy. Jest to jedno z najpopularniejszych dań na świecie.
Sam makaron jest głównym składnikiem tej potrawy i od jego wykonania zależy smak całego dania. Równie ważny jest sos, który powinien być przygotowany ze świeżych składników.
Tym razem będzie spaghetti z sosem neapolitańskim tuńczykiem, kukurydzą i kaparami 🙂
Składniki:
– makaron spaghetti
– sos neapolitański
– tuńczyk (puszka) w oleju
– kukurydza
– papryka chilli
– kapary
Przygotowanie:
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy lub oleju.
Przygotowane sosu to już trudniejsza sprawa, o ile korzystamy z gotowego makaronu (u mnie makaron spaghetti Barilla).
Sos neapolitański przygotowanie :
Sos neapolitański najlepiej jest przygotowywać ze świeżych pomidorów, ale ja idę na skróty,
Sos przygotowuje z pasty z pomidorów pelati z dodatkiem przypraw: czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz
Najpierw podsmażamy cebulkę na patelni (można ją też karmelizować, ale długo to trwa , bo ok 20 min i trzeba cały czas stać i ja mieszać) na złoto, dodajemy czosnek i również podsmażamy.
Do cebuli i czosnku wlewamy nasze pomidory (wcześniej obrane ze skóry o ile ją posiadają). Wrzucamy pokrojoną paprykę chilli.
Nasz sos dusimy ok 15 min aż nastąpi redukcja naszego sosu ( można dorzucić trochę pasty pomidorowej żeby uzyskać bardziej intensywny smak). Dodajemy przyprawy, mieszamy i zostawiamy jeszcze na małym ogniu ok 2-3 min. Pod koniec dodajemy kapary, kukurydzę i odsączonego tuńczyka (osobiście wrzucam zawsze po ugotowaniu sosu).
Makaron odcedzamy i płuczemy zimną wodą (zapobiega to sklejaniu makaronu) i dodajemy sos w ilości według uznania ( ja lubię spaghetti z dużą ilością pomidorów). Całość można posypać parmezanem lub innym twardym serem np. grana padano.
Tak przygotowany makaron jest jedną z moich ulubionych potraw.
Smacznego i zapraszam do komentowania 🙂
Spaghetti moje ulubione danie 🙂
If you want to use the photo it would also be good to check with the artist beforehand in case it is subject to copyright. Best wishes. Aaren Reggis Sela
Nie wiedziałam co jutro podać na obiad, już wiem 🙂
Domowe jedzenie, najlepsze 🙂
Kapary i tuńczyk <3
Makarony robię przynajmniej raz w tygodniu. Pycha.
Kapary dobrze pasują do tuńczyka.
Proste i dobre.
Pasta dobra na każdą okazje. super!
Fajny przepis na obiad.
Makarony! o, tak !
Spaghetti zawsze na czasie.
Szybko i smacznie !
Tuńczyk to jest to !
Miam. Musze zrobić.
Uwielbiam makarony:)
Pysznie wygląda.