Składniki:
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki letniej przegotowanej wody
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant, można również użyć świeżych
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Przygotowane :
Wszystkie składniki wymieszać razem, zagnieść ciasto aż zrobi się elastyczne i odłożyć na ok 45 min pod przykryciem do wyrośnięcia . Wyrośnięte cisto rozłożyć rękoma na blaszce (nie wakować) i znowu odłożyć do wyrośnięcia, tym razem na 15 min.
Dodatki do pizzy :
- przecier pomidorowy + koncentrat
- ser mozzarella
- pieczarki
- oliwki
- kukurydza
- salami plastry
- oregano, bazylia, cukier, sól, pieprz
Przecier mieszamy z koncentratem (ew. keczup lub sos pomidorowy, ja dodaje tez trochę ostrego sosu), dodajemy przyprawy i nakładamy na pizze łyżka zataczając koła na placku.
Resztę składników rozkładamy równomiernie na pizzy i posypujemy serem mozzarella.
Pieczemy ok 15-20 min na 250 topniach. smacznego 🙂