Składniki :
- ziemniaki 1/2 kg
- olej
- sól
- pieprz cayenne
- papryka wędzona
- sos bbq (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej ok 10 min. Po ugotowaniu i ostudzeniu kroimy ziemniaczki w talarki, mieszamy z pieprzem cayenne i papryka wędzoną. Smażymy na złoto na oleju i posypujemy szczyptą soli.
Smażone ziemniaczki na ostro idealnie komponują się z sosem bbq i są świetnym dodatkiem do potraw mięsnych. Smacznego!
Uwielbiam pieczone ziemniaczki, najlepszy dodatek do mięs 🙂
Głęboki olej? 2 razy robiłem chipsy ziemniaczane z surowych ziemniaków i była to mordęga 🙂
Oleju trochę więcej niż przy normalnym smażeniu, ale nie głęboki, podpiec aż się zarumienią, powinny być chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Można też upiec w piekarniku: mieszamy z przyprawami i 2 łyzkam oleju i wstawiamy na 15 min na 220-230 stopni (zależy od jakości piekarnika ja mam stary) 🙂