Domowy obiadek czyli Kotleciki mielone w sosie koperkowym

Kotleciki

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 cebula
  • bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • bułka tarta
  • magii
  • sól, pieprz,

Sos koperkowy

    • drobno posiekany koperek
    • 1 ząbek czosnku
    • 150 ml śmietany
    • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
    • łyżka mąki pszennej
    • 3 łyżki masła 

    Kotlety: Bułkę namoczoną w mleku odsączamy. Czosnek i cebule siekamy drobno i dodajemy do mięsa, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy, musztardę oraz bułkę tarta. Wyrabiamy mięso i formujemy w lekko spłaszczone kulki, obtaczamy w bułce tartej.
    Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju i małym płomieniu ok 5-7 min.

    Sos koperkowy: Na maśle i małym ogniu podsmażamy koperek, dodajemy czosnek i smażymy do zarumienienia, wsypujemy mąkę i mieszamy do ze złocenia potem wlewamy bulion, mieszamy aż zgęstnieje i dolewamy śmietany. Całość doprawić solą i pieprzem i wrzucamy kotlety mielone, chwile podsmażamy i gotowe 🙂

    Ten wpis został opublikowany w kategorii domowe, obiad, zdrowe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *