Kotleciki
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 łyżka musztardy
- 1 cebula
- bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 1-2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- magii
- sól, pieprz,
Sos koperkowy
- drobno posiekany koperek
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml śmietany
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki masła
Kotlety: Bułkę namoczoną w mleku odsączamy. Czosnek i cebule siekamy drobno i dodajemy do mięsa, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy, musztardę oraz bułkę tarta. Wyrabiamy mięso i formujemy w lekko spłaszczone kulki, obtaczamy w bułce tartej.
Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju i małym płomieniu ok 5-7 min.
Sos koperkowy: Na maśle i małym ogniu podsmażamy koperek, dodajemy czosnek i smażymy do zarumienienia, wsypujemy mąkę i mieszamy do ze złocenia potem wlewamy bulion, mieszamy aż zgęstnieje i dolewamy śmietany. Całość doprawić solą i pieprzem i wrzucamy kotlety mielone, chwile podsmażamy i gotowe 🙂