Składniki:
- mąka pszenna
- woda
- sól
Farsz:
- ser biały ( u mnie chudy)
- cebula (bardzo drobno pokrojona)
- sól, pieprz
- 1/2 kg ziemniaków
Dodatki:
masło, śmietana, cebulka
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy oraz przecieramy. Cebulkę szklimy, a ser drobno rozgniatamy i całość dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy.
Mąkę przesiewamy i dodajemy sól oraz ciepła wodę. Ciasto wyrabiamy i dobrze wałkujemy żeby było jak najcieńsze, szklanką odbijamy kółeczka z ciasta, nakładamy farsz i dokładnie zalepiamy.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 4-5 min do wpłynięcia . Gotowe pierożki polewamy roztopionym masłem i dodajemy cebulkę lub polewamy gęstą śmietaną. Smacznego.
Mąkę przesiewamy i dodajemy sól oraz ciepła wodę. Ciasto wyrabiamy i dobrze wałkujemy żeby było jak najcieńsze, szklanką odbijamy kółeczka z ciasta, nakładamy farsz i dokładnie zalepiamy.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 4-5 min do wpłynięcia . Gotowe pierożki polewamy roztopionym masłem i dodajemy cebulkę lub polewamy gęstą śmietaną. Smacznego.