Składniki:
- opakowanie podudzi z kurczaka
- 2 marchewki
- pietruszka
- pietruszka natka
- 1/3 selera
- kawałek pora
- lubczyk
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- woda 1,5 litra
- pieprz
- magii
Przygotowanie:
Mięso umyć i włożyć do dużego garnka z woda. Garnek postawić na małym gazie. Dorzucić włoszczyznę i przyprawy. Gotować ok 1-1,5 godziny. Nalewając na talerz przecedzamy z szumowin.
Smacznego!
Ciekawostki:
Rosół idealnie nadaje się jako baza do innych zup np: pomidorowej, ogórkowej.
Rosół można zamrozić i przechowywać kilka tygodni. Taki wywar jest świetną bazą do sosów np. koperkowego.
Lubczyk może zastąpić sól
Jeśli masz psa to mięso z rosołu będzie dla niego pożywnym i wartościowym posiłkiem ( można też zjeść samemu).