Przepyszny obiad dla całej rodziny
Gołąbki:
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 1 główka kapusty
- 4 torebki ryżu
- 1 duża cebula
- kostka wołowa
- smalec
- sól,pieprz
Przygotowanie:
Liście kapusty sparzyć w osolonej wodzie, ugotować ryż i zeszklić cebulę na małej ilości smalcu.
Całość wymieszać z mięsem mielonym, przyprawić i odstawić do ostygnięcia.
Farsz zawijać w liście kapusty, w międzyczasie przygotować bulion . Na dnie garnka roztopić niewielką ilość smalcu, ułożyć liście kapusty, następnie położyć gołąbki warstwowo i przykryć pozostałymi liśćmi kapusty.
Dusić na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny podlewając od czasu do czasu bulionem. Gotowe gołąbki polać sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy:
- szklanka bulionu warzywnego
- koncentrat pomidorowy
- śmietana
- sól, pieprz
Bulion zagotować i dodać przecier. Gotować na niewielkim ogniu przez ok 5 min , przyprawić i zmieszać ze śmietaną.
Smacznego!