Jeden z prostszych przepisów (ale jaki smaczny) pierś kurczaka w panierce. Przeciętny polak rocznie zjada ok 27 kg drobiu. Wychodzi na to że ptactwo zjadamy prawie codziennie 🙂
Kotleciki:
- 2 piersi z kurczaka
- mąka (można bez)
- jajko
- bułka tarta
- pieprz, Vegeta, czosnek w proszku, chilli
- olej do smażenia
Kurczaka myjemy i oporządzamy, rozbijamy lekko (ja preferuje dosyć cienkie kawałki ale według uznania).
Do trzech miseczek wrzucamy : mąkę, jajko, bułkę tartą i obtaczamy kurczaka własnie w tej kolejności, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy ok 7-8 min.
Surówka :
- ćwierć główki kapusty
- kawałek marchewki
- trochę natki pietruszki
- parę łyżek majonezu
- parę łyżek mleka
- 1/2 małej cebuli
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka octu winnego
- parę kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
Kapustę i marchewkę ścieramy na dużych oczkach, a pietruszkę i cebulę drobno kroimy. Wszystko mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny, octem, mlekiem, cukrem pudrem i przyprawami.
Wstawiamy do lodówki na min 1 godz. do przegryzienia. Smacznego.