Podstawą każdego dnia jest zdrowe i syte śniadanie. Osobiście uwielbiam serki do smarowania i różnorakie pasty. Najłatwiej jest sięgnąć po gotowe produkty i niestety tu pojawia się problem, bo większość z nich zawiera konserwanty i sztuczne ulepszacze (nawet proste serki wiejskie). Po co się dodatkowo truć i tak w ciągu życia jemy setki kilogramów „plastikowej” żywności. Taki serek można wykonać samemu w max. 10 min.
Składniki :
- kostka sera białego półtłustego (może być chudy jak kto woli)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 pęczka szczypiorku (drobno pokrojony)
- 1/2 pęczka rzodkiewki (utarta na tarce o grubych oczkach)
- sól
- pieprz (dużo, bo podkręca fajnie smak)
Przygotowanie:
Kostkę sera wymieszać w misce ze śmietaną, dodać pokrojony szczypiorek (dobrym sposobem na mory szczypiorek jest przycinanie go nożyczkami), startą rzodkiewkę oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilkanaście min żeby składniki się przeżarły. Smacznego!